Nutrientes: Hidratos de Carbono

HIDRATS DE CARBONI

Tenen múltiples funcions en l’organisme: són components estructurals, participen en els mecanismes de defensa, entre d’altres, però probablement el més important és que són el principal combustible de les cèl·lules. L’hidrat de carboni més rellevant per al metabolisme és la glucosa. Aquesta la podem obtenir de sucres simples (petits) o complexos (cadenes llargues).

Contenen hidrats de carboni:

  • Simples: sucre, mel, fruita
  • Complexes: cereals, llegums

El sucre és la font més ràpida de glucosa, per això produeix una elevació massa gran i ràpida de la glucosa en sang que genera una gran descàrrega d’insulina, això condueix a una entrada de la glucosa a les cèl·lules i una caiguda dels valors en sang. Si en aquell moment no es requereix tanta quantitat de glucosa (lo qual és habitual ja que segurament no estem corrent una marató ni al gimnàs sinó assentats) l’excés de glucosa serà emmagatzemat en forma de greix. Aquest és un dels motius pels quals el sucre no és saludable.

La fibra retarda l’absorció dels sucres, per això els cereals integrals són més saludables: fan que la glucosa pugi lentament en sang i es mantingui durant més temps. Això és exactament el que necessitem, nivells estables de glucosa a la sang. D’altra banda els cereals integrals contenen la part més important del gra de cereal que és el germen on es contenen els minerals necessaris per a la digestió de les cadenes complexes d’hidrats de carboni.

Les llegums també contenen fibra i a més a més proteïnes que retarden l’absorció de la glucosa.

Els cereals refinats (les farines blanques) tenen sucres complexos però no contenen ni els minerals necessaris per a la seva digestió ni la fibra que retarda l’absorció. Per això la seva acció és similar a la del sucre. Una gran elevació de la glucosa en sang i una posterior disminució sobtada. A més a més, igual que en el sucre, com que requerim minerals per a la seva digestió el nostre organisme s’encarregarà de buscar-los al cos (segrestant, per exemple, els minerals dels ossos).

La fruita conté sucres simples, per això està restringit el seu consum en diabètics, però aquests s’acompanyen de vitamines i minerals. A més contenen fibra que retarda l’absorció, això no passa en els sucs de fruita ja que la fibra ha estat separada (això no vol dir que siguin nocius: mantenen vitamines i minerals).

16/10/2017 - Sergio Corredor Fando - Hábitos saludables

Volver al blog

Distrito escogido:

Día seleccionado:

Hora de entrega:

Si realizas un cambio de día, el carrito se borrará y deberás de volver a seleccionar tus platos.

Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies.
OK | Más información